NOVI DOKTORSKI STUDIJ EKA – UPIS GENERACIJE 2023/2024

U Zagrebu, srpanj 2023.

Poštovani kandidati i budući studenti,

u ime Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i Doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije želimo vam dobrodošlicu na naše stranice!


S veseljem najavljujemo da će novi ciklus Doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije početi u listopadu 2023. godine. Filozofski je fakultet objavio
natječaj za upis nove generacije doktorskih studenata. U natječaju je definiran postupak predaje dokumentacije i upisa studija.

 

U iščekivanju pokretanja programa, želimo vas uputiti u osnovne crte novog doktorskog studija. Novi program namijenjen je ambicioznim mladim istraživačima zainteresiranima za društvene i kulturne procese, otvorenima kritičkom mišljenju i društveno angažiranom djelovanju te učenju u korist zajednice.

Program je otvoren studentima etnologije i kulturne antropologije te drugih srodnih studija koji su završili diplomski studij u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Doktorski program istraživački je orijentiran i trajat će tri godine. Obvezna nastava održavat će se isključivo tijekom prve godine, a ostatak studijskog programa koncipirat će se individualnim planom studiranja u skladu s istraživačkim interesima svakog doktorskog studenta. Novitet u doktorskom studiju predstavljaju i uvjeti upisa. U redovite natječajne uvjete uvodi se obveza raspisivanja prijedloga doktorskog istraživanja i dostave pristanka budućeg mentora.

Pri upisu na studij povjerenstvo će ocjenjivati znanstvenu i društvenu relevantnost te izvedivost vaših prijedloga istraživanja. Prijedlog istraživanja trebate predati na posebnom obrascu. Svojoj prijavi trebate također priključiti popunjeni obrazac pristanka na mentoriranje. Popis potencijalnih mentora u ak. god. 2023./2024. i područja njihovih ekspertiza možete naći na našim stranicama, u rubrici nastavnici i mentori.

Proteklo razdoblje obilježili su katastrofični i krizni događaji poput razornog potresa koji je pogodio Zagreb, Petrinju i Baniju te epidemija COVID-19. Trenutno svjedočimo ratu u Ukrajini te humanitarnoj krizi koju je izazvao. Te katastrofe i krize imaju velik utjecaj na sve nas i promijenile su naše ustaljeno gledanje i razumijevanje svakodnevice rada i obrazovanja.

Unatoč tome, nadamo se da će procesi obnove, oporavka i normalizacije ubrzo započeti i da će se s njima vratiti shvaćanje važnosti temeljnih znanstvenih istraživanja i obrazovanja kao osobnog izazova i jednog od najvažnijih jamstava održive zajednice.

U želji da nam se pridružite i postanete studenti Doktorskog programa etnologije i kulturne antropologije s najdužom tradicijom u Republici Hrvatskoj, na najstarijem i najprestižnijem društveno-humanističkom fakultetu u Republici Hrvatskoj, posebno vas lijepo pozdravljamo i s veseljem očekujemo vaše prijave.

 

red prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević
izv. prof. dr. sc. Petra Kelemen
izv. prof. dr. sc. Sanja Potkonjak
Doktorski studij etnologije i kulturne antropologije
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagreb

 

hrCroatian