Obavijest za doktorske studente

Molimo doktorske studente, polaznike znanstveno-stručnog kolokvija “Akademsko pismo i objavljivanje u znanstvenim časopisima u području etnologije i kulturne antropologije” u okviru 9. seminara u čast Branimiru Brataniću da podignu svoje potvrde o sudjelovanju u tajništvu Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju. Potvrda o sudjelovanju potrebna je za priznavanje dodatnih ECTS bodova.

Poziv na znanstveno-stručni kolokvij “Glavno je, da se narodni govor vjerno bilježi”

Hrvatsko etnološko društvo, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Etnografski muzej pozvaju Vas na znanstveno-stručni kolokvij organiziran povodom Europske godine kulturne baštine Glavno je, da se narodni govor vjerno bilježi. Zašto čuvati i štititi hrvatske mjesne govore kao nematerijalnu kulturnu baštinu? U ponedjeljak, 26. ožujka 2018. godine od 9:30 sati, Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb. S obzirom da je broj sudionika ograničen, ljubazno Vas molimo da se za sudjelovanje na kolokviju prijavite najkasnije do petka, 24. ožujka 2018. godine, na adresu nikolicmelita1(at)gmail.com. Detalji i program skupa nalaze se u prilogu.

Poziv na 4. znanstveni kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost pozivaju vas na 4. znanstveni kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu istraživačkoga projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu.
U suradnji s projektom URBES Hrvatske zaklade za znanost predavanje pod nazivom Ženski hospitali u renesansnom Dubrovniku će održati prof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin (Hrvatski institut za povijest). Predavanje će se održati u četvrtak, 22. ožujka 2018. u 12:00h, Knjižnica Zavoda za povijesne i društvene znanosti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 2, Zagreb.

Poziv na kolokvij “Hrvatska znanstvena i filozofska baština”

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost pozivaju vas na 2. znanstveni kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu istraživačkoga projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu. Kolokvij će se održati u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. godine, 16-19 h, u Konferencijskoj dvorani (2. kat) Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3. Detaljne informacije u prilogu.

Zagreb-Graz Visuality and urbanity meeting

U subotu, 2.12.2017. u učionici A-125, od 14.00-16.00 sati održat će se radni sastanak na kojem će sudjelovati nastavnici i doktorski studenti
Interdisciplinarnog doktorskog programa “Visual Cultures” sa Sveučilišta Karl Franzes u Grazu te nastavnici i studenti Poslijediplomskog
doktorskog studija EKA. Studij vizualne kulture predstavit će prof. dr. Johanna Rolshoven, direktorica Instituta za kulturnu antropologiju i europsku etnologiju i voditeljica Interdisciplinarnog doktorskog programa vizualne kulture, te prof. Karl Kaser s Odjela za povijest jugoistočne Europe. Cilj sastanka je dijeljenje zajedničkih iskustava istraživanja grada i vizualnih reprezentacija društvenih pokreta te uspostava suradnje.

Odsjek za EKA partner mreže International PhD Program “Transformations in European Societies”

Međunarodni program „Transformacija u europskim društvima“ vrsta je doktorske mreže koja povezuje osam sveučilišnih doktorskih programa etnologije, socijalne i kulturne antropologije, te europske etnologije. Nositelj mreže je Sveučilište Ludwig-Maximilians u Münchenu (Institut za europsku etnologiju), a članove konzorcija uz njega čine Sveučilište u Baselu, Sveučilište u Copenhagenu, Sveučilište Heriot Watt u Edinburghu, Sveučilište Karl-Franzens u Grazu, Sveučilište u Murciji, Sveučilište u Tel Avivu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Mreža je uspostavljena 2007. godine, a Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u mrežu se uključuje 2016. godine.
Cilj mreže je intenzivnija koordinacija znanstvenika i doktorskih studenata svih članova mreže. Posebni cilj mreže je kvalitetnije mentorstvo i jačanje mobilnosti doktorskih studenata i nastavnika sa sveučilišta članova mreže. Osnovni interes mreže je okupiti stručnjake i nastavnike, te doktorande suradnih institucija kroz intenzivne seminare, kolokvije, napredne radionice koji se održavaju dva puta godišnje.
Više o mreži možete saznati na poveznici: http://www.en.transformationsprozesse.volkskunde.uni-muenchen.de/index.html

Galerija slika:
Transformations Conference Munich: Hacking Paths of Anthropology – International Doctoral Symposium, October 23-27, 2017