Međunarodna doktorska škola Transformations in European Societies – Berlin

U razdoblju od 22. do 25. svibnja 2023. godine u Muzeju europskih kultura u Berlinu održan je proljetni susret nastavnika i studenata međunarodne doktorske škole Transformations in European Societies (TiES) – Creative Transformations Berlin. Školu je ugostio Muzej koji se nalazi u središtu predivnog kampusa Slobodnog sveučilišta Berlin.
Uz naše profesorice, dr. sc. Nevenu Škrbić Alempijević i dr. sc. Sanju Potkonjak, na školi su sudjelovali profesori i studenti sa Sveučilišta iz Edinburgha, Sveučilišta otočja i visočja iz Invernessa, Sveučilišta u Tel Avivu, Sveučilišta u Baselu, Sveučilišta u Murciji, Sveučilišta u Münchenu i Sveučilišta u Grazu.
U okviru škole održano je niz studentskih izlaganja o temama poput suhozidne gradnje kao obrta i umjetničkog zanata na sjeveru Škotske, preko ‘sporog otpora’ palestinskih stočara suočenih sa smanjivanjem pašnjačkih teritorija ili ideje otočnosti i otočnog identiteta kod stanovnika Zamamija u Okinawskom otočju, do istraživanja suvremenih topografija revolucionarnog sjećanja na Drugi svjetski rat u Ateni ili pak duge tradicije kolektivnih vrtova u radničkom tvorničkom predgrađu Krakowa – Novoj Huti. Uz grupno, individualno te istorazinsko mentoriranje, održane su zajedničke radionice za studente i nastavnike: Living lab – radionica dizajn razmišljanja i dvodjelna radionica Exhibiting different meanings of Europe koja se bavila budućnošću muzejske prakse.
Transformersi su ovaj put uživali u blagodatima proljetnog Berlina, a već ih ovu jesen sve s veseljem očekujemo i ugošćujemo u Zagrebu.

Djelić atmosfere iz Berlina donosimo u galeriji.

.

hrCroatian