Međunarodna doktorska škola Transformations in European Societies – München

Međunarodna doktorska škola Transformations in European Societies – München

Od 18. do 21. ožujka 2024. godine u Münchenu je održan proljetni susret nastavnika i studenata međunarodne doktorske škole „Transformations in European Societies“. Domaćin je bilo Sveučilište Ludwig-Maximilian. Ova je sesija doktorske škole okupila doktorande i nastavnike sa Sveučilišta Heriot-Watt u Edinburghu, Sveučilišta Ludwig-Maximilian u Münchenu, Sveučilišta u Tel Avivu, Sveučilišta u Baselu, Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Murciji, Sveučilišta visočja i otočja iz Škotske i Sveučilišta u Zagrebu. U radu doktorske škole s našeg Odsjeka sudjelovali su prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević, izv. prof. dr. sc. Sanja Potkonjak, izv. prof. dr. sc. Petra Kelemen, asistent i doktorand Ivan Grkeš te doktorand Matija Krizmanić. Doktorska škola sadržavala je izlaganja studenata o njihovim doktorskim istraživanjima, predavanje profesora, radionice, izložbu, sastanke studenata i nastavnika te zajednički tematski obilazak grada. Usto, škola je pružila priliku i za neformalna druženja i daljnje jačanje mreže i kolegijalne podrške studentima i nastavnicima.

Doktorandi su u izlaganjima prikazali određene segmente svojih doktorskih istraživanja, koja su posvećena raznolikim temama kao što su umjetna inteligencija, vernakularna arhitektura, proturadikalizacijski projekti, stvaranje doma, imaginacije prostora i sl. Izlaganja su bila popraćena zanimljivim i poticajnim raspravama. Također, jedna je doktorandica održala malu eksperimentalnu izložbu predmeta koji su vezani uz njezino doktorsko istraživanje, dok je druga doktorandica održala radionicu o kretanju i tijelu. Doktorandi su sudjelovali i u radionici o dizajnu i prezentaciji postera. Za sve je sudionike škole organiziran zajednički obilazak grada pod naslovom „The Making of Munich“.

Nastavnice našeg Odsjeka Sanja Potkonjak, Nevena Škrbić Alempijević i Petra Kelemen održale su izlaganje pod naslovom „The Transformation of the Postindustrial City: Space, Community, and Work“. U izlaganju su predstavile nedavno započeti istoimeni istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost koji će se u sljedeće četiri godine provoditi na području grada Zagreba. Prikazale su teorijska polazišta i analitičke osi projekta te prve istraživačke uvide vezane uz javne politike Grada Zagreba i dosad otvorene lokacije terenskih istraživanja postindustrijskih prostora i zajednica.

Djelić atmosfere iz Münchena donosimo u galeriji.

 

hrCroatian